Nieuws 201425 september 2014

OPENEN VENSTERS Hofstedepark

De afgelopen jaren is er hard gewerkt in de jonge wijk de Essenpas in Bemmel.  Het wijkplatform Bemmel Oost heeft hier samen met veel vrijwilligers en met de Gemeente Lingewaard, Driestroom Dagbesteding, WaardWonen en andere organisaties een  kaal grasveld omgetoverd in een prachtig park dat de verschillende delen van deze wijk met elkaar verbindt.  En pal naast het park is een prachtig speel/trapveld aangelegd.

Het werk is nog niet klaar, het platform heeft nog meer wensen en plannen, maar afgelopen week is wel een hele grote stap gemaakt met de plaatsing van het kunstwerk van Karin Colen. Zij ontwierp voor het park een aantal vensters en banken die geïnspireerd zijn op de vensters en vensterbanken die je in oude kastelen aantreft, zoals in de nabije Doornenburg. Vrijdag 12 september werden de vensters en vensterbanken, die bestaan uit grote RVS-elementen, geplaatst en vielen de stukjes letterlijk en figuurlijk op hun plek: het kasteelthema van het park komt naar ons idee nu volledig tot zijn recht.Venster en Hofstede

Opening Kunstwerk
Zo'n grote stap in de ontwikkeling van het park mag uiteraard niet ongemerkt voorbij gaan. Vandaar dat de afronding van het kunstwerk op zaterdag 27 september feestelijk wordt afgerond en de vensters symbolisch worden “geopend”.  Inwoners van de Essenpas maar ook andere geïnteresseerden zijn hierbij van harte welkom!  De daadwerkelijke opening zal worden verricht door de kinderen van de Essenpas o.l.v. onze burgemeester, mevrouw Schuurmans-Wijdeven.  Om 14:00 zal zij het sein geven om de vensters definitief te openen!


25 september 2014

ESSENPAS VIERT BURENDAG MET BURENMARKT EN WORKSHOPS 

Zaterdag 27 september viert de wijk de Essenpas in Bemmel op uitgebreide wijze Nationale Burendag. Het wijkplatform Bemmel Oost organiseert samen met Driestroom Dagbesteding allerlei activiteiten. De activiteiten vinden plaats op het terrein van het nieuwe Hofstedepark.

De hele middag is er een BURENMARKT. Hier vindt u  creatieve producten van o.a. Driestroom, informatie van verschillende verenigingen die in en rond de wijk actief zijn en informatie of aanbiedingen van verschillende personen en bedrijven uit de wijk.  Vanaf 13:00uur tot 17:00 uur.
Kasteellaan Hofstede
Verder zijn er deze middag veel activiteiten voor wijkbewoners en andere geïnteresseerden, van klein tot groot.  Driestroom Dagbesteding biedt verschillende creatieve workshops. Zij verzorgen deze dag ook de hapjes en drankjes, waarbij u al een voorproefje krijgt van het aanbod in het nieuwe café-restaurant van Driestroom op de Markt in Bemmel. De sfeer wordt verder verhoogd door een dweilorkest en er is ook een springkussen voor de kleinere kinderen aanwezig. Aan het einde van de middag sluiten we de activiteiten af met een mooi kampvuur. De kinderen mogen broodjes, worstjes en marshmallows boven het vuur roosteren.

Tijdens deze Burendag vindt om 14:00 ook de opening plaats van het nieuwe kunstwerk in de Essenpas. Onder leiding van burgemeester mw. Schuurmans-Blijdeven  gaan de kinderen uit de wijk de vensters letterlijk en figuurlijk openen.

Aanmelding van geïnteresseerden voor een (gratis) kraam op deze markt via info@essenpas.nl
(Alleen voor particulieren, bedrijven, verenigingen en stichtingen die in of bij de Essenpas werken of gevestigd zijn).


1 juli 2014

VERVOLG ROZEN PLANTEN IN Hofstedepark Enkele wekjen geleden hebben we de eerste van de twee ontmoetingsplekken aangepakt. Hier staan de rozen inmiddels volop te bloeien. Komende Klusdag volgt de tweede plek zodat ook deze kale grond er mooi uit gaat zien. KOm je komende zaterdag 5 juli ook een paar uurtjes helpen?

Over veertien dagen gaan we weer verder waarbij uiteraard uw hulp zeer welkom is!!


1 juli 2014

OPENEN VENSTERS HOFSTEDEPARK en BURENDAG

Het Hofstedepark begint langzamerhand af te raken. We hebben het grootste deel van de beplanting op orde, het gras wordt gemaaid, de hagen en bomen worden gesnoeid en we zijn uiteraard ook heel trots op het succes van het trapveld waar bijn continu gebruik van wordt gemaakt.
Een aantal deelprojecten zit nog in de planning (speeltuintje, kruidentuin, ooievaarsnest) maar een aantal anderen zullen de komende weken worden afgerond (kunstwerken, ontmoetingsplaatsen, kruidentuin, boomverlichting). Als medio september de kunstwerken en  ontmoetingsplaatsen zijn afgerond, lijkt ons dat een mooie gelegenheid om die op feestelijke wijze te "openen".

Afgelopen jaar was de burendag in de Essenpas een groot succes. Vele bewoners kwamen naar het park en vooral de kinderactiviteiten werden zeer goed bezocht. Vandaar dat we ook dit jaar de Burendag weer willen vieren en vervolgens kwam bij ons de gedachte: laten we beiden combineren en de opening van de vensters op burendag laten plaatsvinden! De datum van de opening is hiermee vastgesteld op ZATERDAG 27 SEPTEMBER!

We zijn inmiddels bezig met het maken van een programma waarin uiteraard de officiele openingshandeling en de nodige kinderactiviteiten zijn opgenomen, maar we willen er nog wel wat meer van maken.
U kunt daarbij denken aan een landgoedmarkt, live muziek en een aantal bijdragen vanuit Driestroom Dagbesteding die ook gebruik maken van het park.

OPROEP:
Heeft u een leuk idee voor de opening of wilt u meehelpen bij de voorbereiding van deze dag en/of op de dag zelf? Geef dit even door met een mailtje aan info@wijkplatformbemmeloost.nl


28 mei 2014

SCHAPEN IN DE ESSENPAS

De gemeente LIngewaard heeft ons laten weten dat het onderhoud van bermen, wadi's en watergangen in de Essenpas vanaf deze maand vooral met behulp van de schaapskudde zal worden uitgevoerd. Afgelopen jaar is deze begrazing al toegepast op de wadi langs de Hank en op een stukje watergang bij de brievenbus, dit jaar is dit uitgebreid naar bijna de hele Essenpas.
Als wijkplatform staan we positef tegenover deze vorm van natuurlijk onderhoud, al realiseren wij ons dat daar misschien ook wat nadelen aan kunnen kleven. Heeft u op-  of aanmerkingen op de oude of nieuwe wijze van beheer dan horen we dat graag. Indien nodig brengen wedat in in het overleg met de gemeente.


24 mei 2014

ROZEN PLANTEN IN Hofstedepark

Tijdens de tweelijkse Doedag in het Hofstedepark is de eerste van de twee ontmoetingsplekken aangepakt. Na het verwijderen van het onkruid hebben we vandaag een groot aantal witte rozen aangeplant. Over veertien dagen volgt deel twee. Zoals u heeft kunnen zien is ook de rest van het park aangepakt. Het gras is kor gemaaid, struiken zijn gesnoeid en enkele bewoners van de Hofstede hebben de kruidentuiin zoveel mogelijk ontdaan van onkruid.

Over veertien dagen gaan we weer verder waarbij uiteraard uw hulp zeer welkom is!!


15 februari 2014

FILMPJE KLUSDAG / nieuw lid Wijkplatform

Vanaf heden is het wijkplatform uitgebreid met Arjan Olsder. Wij heten hem van harte welkom bij het platform en zijn ook heel erg blij met zijn digitale kennis en kunde. Zo zal Arjan zich o.a. met de website en een aantal PR aspecten gaan bezighouden. Een voorbeeld van zijn kunnen is bijgaand promofilmpje over de Klusdag van vandaag!
KLusdag 15-2-2014
Filmpje KLUSDAG15 februari 2014
 

28 januari 2014

KLUSDAGEN

Het Hofstedepark vordert gestaag. Regelmatig zijn we met mensen van het wijkplatform en buurtbewoners aan het werk in het park of op het trapveld in de wadi. De komende weken gaan we o.a. de voetbaldoelen plaatsen, vervangende bomen en struiken planten voor de exemplaren die niet goed zijn aangeslagen, de kruidentuin verder inrichten en het speelterreintje voorzien van speelobjecten. Elke 2e zaterdag vanaf 's ochtends 10:30 tot ca. 13:30.

Kom je ook een keertje helpen?  Samen met buurtgenoten de wijk verbeteren is niet alleen gezellig maar geeft ook veel voldoening. Noteer de data!

- Zaterdag 15 februari
- Zaterdag 1 maart

- WOENSDAG 12 maart 9:00- 11:00  Boomfeestdag (Wie helpt mee met begeleiding van kinderen van BOS De Vlinder?)

- Zaterdag 15 maart
- Zaterdag 29 maart
- Zaterdag 12 april

22 januari 2014

KIES JE eigen stukje KUNST

Kunstenares Karin Coolen houdt volgende week zaterdag een workshop voor wijkbewoners van de Essenpas om zelf een stukje van het kunstwerk in het Hofstedepark in te vullen.

De workshop start op zaterdag 1 februari om 11:00 uur in de Hofstede, Hoefslag 28 (ingang Driestroom). Iedereen is welkom, uiteraard zorgen wij voor koffie, thee of limonade etc.

Doel van de workshop is het bedenken/uitkiezen van symbolen die verwerkt worden in de "vensters" die in het park geplaatst gaan worden.
Het gaat om heraldische afbeeldingen die symbool staan voor u, uw familie of op een andere wijze voor altijd worden vastgelegd als tastbare herinnering aan de huidige bewoners van deze wijk.

Benieuwd naar het kunstwerk en zin om mee te doen?  Kom dan naar de workshop !

Venster-bank
Kunst in de Essenpas

In 2012 heeft de gemeente Lingewaard samen met het wijkplatform Bemmel Oost een prijsvraag uitgeschreven voor een kunstwerk in of bij het Hofstedepark in de wijk de Essenpas. Na een uitgebreid selectieproces is de kunstenares Karin Coolen als winnaar uit de bus gekomen. Haar idee sprak Kunstcommissie en wijkplatform het meeste aan doordat deze kunst volledig is afgestemd op de locatie zelf en het kasteelthema dat werd nagestreefd. Ook de samenwerking die de kunstenares met de bewoners van de wijk wil bereiken sprak erg aan.
Haar plan omvat een drietal 3 1/2 meter hoge open kasteelvensters te plaatsen op de uiteinden van de aanwezige paden in het park.  De vensters krijgen ook letterlijk een "vensterbank" waarop het in de avondzon goed toeven moet zijn. Tevens vult zij de kruispunten in het park met een aantal stenen banken en mogelijk ook nog een aantal iets kleinere vensters.
De banken worden van natuursteen en de vensters worden uitgesneden uit een dikke roestvrijstalen plaat. De vensters worden daarbij voorzien van een groot aantal uitgesneden heraldische figuren die bewoners uit de wijk representeren. In een workshop worden deze objecten bepaald en uitgekozen. De planning is dat het kunstwerk voor de zomer in het park wordt geplaatst.


16 december 2013

HOOGSTAM BOOMGAARD AANGEPLANT !

Afgelopen zaterdag is het Hofstedepark weer een grote stap verder gekomen richting afronding. Die dag hebben we met hulp van een aantal buurtbewoners 15 hoogstam fruitbomen aangeplant op de zuidwesthoek van het terrein. Samen met hun boompalen geven deze boompjes opeens een heel andere look aan het terrein, zo wordt nu direct duidelijker hoe de graspaden in de toekomst zullen gaan lopen.
De boomgaard bestaat uit een grote varieteit aan fruitbomen, meest appel- en perenbomen, maar erg verschillend in soort, smaak, rijpingsperiode en toepassing. Als alles naar wens verloopt, kunnen we over een aantal jaren enkele honderden kilo's fruit oogsten voor directe consumptie, het bakken van taarten en/of het persen van sap.
Bij elke boom is nu een naamkaartje aangebracht met de naam en de belangrijkste eigenschappen van de betreffende boom.

Hierbij willen we Floor Peters, directeur van Nationaal Fruitpark Ochten, bedanken voor zijn adviezen en expertise voor de samenstelling van onze boomgaard.
Planten Hoogstam boomgaard 01

Hoogstam boomgaard 2
Projecten

Wadi-plan

De grote wadi in de Essenpas wordt aangepast om in de winter als ijsbaan en in de zomer als speelveld gebruikt te kunnen worden.
Lees hier meer...

Inrichting terrein Hofstede

Het terrein rond de Hofstede zal binnenkort  verder worden aangekleed en ingericht. Het wijkplatform werkt samen met de bewoners van de Hofstede en de gemeente aan een plan  voor dit openbare gebied.
Lees verder ...

Verkeersplan / fietsen

Het wijkplatform kijkt samen met de politie en de gemeente naar een aantal knelpunten in de Essenpas waar fietsers nu zeer frequent op de voetpaden rijden.
Lees hier meer...


Sitemap